Mediu
  • 10-09-2022

♻️Forumul Oraşelor Verzi reprezintă cel mai mare eveniment din România, dedicat sustenabilităţii mediului, acesta, câştigând Gala Premiilor pentru un Mediu Curat. Tema celei de a doua ediţii a FOV este ,,Găseşte-ţi puterea”, referindu-se la anul acesta, care în tragica apariţie a războiului, a arătat cât de mult avem nevoie de energie.

🌱Motivul principal, pentru care aceste conferinţe au loc, este aducerea în atenţia autorităţilor locale a celor mai dezvoltate practici în materie de ecologizare, a tehnologiei de ultimă generaţie în domeniu şi de a a-i ambiţiona să ia decizii în sprijinul cetăţenilor.

📆A doua ediţie a FOV are loc în perioada 5-11 septembrie, la Braşov.

💚O parte din evenimentele detrimental importante, în materie de aducere a cunoştinţă a problemelor climatice, care au luat naştere în cadrul FOV, sunt:

  • ,,Street Delivery (Cărtureşti)" pentru iubitorii de lectură.
  • ,,Atelierul Educativ ,,Colectarea Separată" (Comprest)" şi ,,Co2lectăm separat împreună (ASAP)", pentru educarea persoanelor participante cu privire la modalitatea corectă în care reciclarea trebuie să fie executată.
  • Punerea la dispoziţia locuitorilor Braşovului a trei zile de gratuitate, în cadrul deplasării cu RATBV.  
  • ,,Parada Bicicletelor 2.0", care a început din Parcul Titulescu, şi finalizându-se în Piaţa Sfatului. Organizatorii au pregătit activităţi interactive şi educative, cu privire la navigarea traficului în sigurnaţă.
  • ,,Conferinţa Internaţională de Politici Publice de Mediu", asemenea tuturor conferinţelor care au avut loc de-a lungul Forumului, a avut un scop deosebit în aducerea la cunoştinţă a participanţilor, cu privire la modalităţi de a construi ,,o lume verde".

👕Voluntarii noştri pasionaţi, au participat atât la întâlniri în aer liber, cât şi la evenimente din cadrul Forumului, precum organizarea conferinţei de la Teatrul Sică Alexandrescu, ajutarea organizatorilor din Primărie şi a ONG-urilor în cadrul activităţilor, pe parcursul celor şapte zile şi în organizarea minunatei Parade a Bicicletelor. Astfel, voluntarii au putut împrăştia pe străzile Braşovului, prin intermediul efortului şi dedicării de care au dat dovadă, ideile de oraş prieten cu mediul şi de trai sustenabil.

Pentru a afla care a fost vibe-ul resimţit de voluntari, am pus o serie de întrebări unei părţi dintre voluntarii care au participat în cadrul Forumul Oraşelor Verzi:

1. Cum ai descrie experiența de voluntar în cadrul Forumului Orașelor Verzi?

@timix21: FOV Brașov reprezintă o oportunitate pentru mine, deoarece mă interesează să cunosc modul de gândire al profesioniștilor din diferite domenii, având toți același scop: formarea unei societăți sănătoase și fericite prin urbanizarea modernă a orașelor.

@cosmin_tanasa1: Experienţa de voluntariat la FOV este una minunată, deoarece ai ocazia și șansa să cunoşti oameni internaționali, cu care să vorbești despre viaţa lor acolo, ţara lor, dar în același timp să le prezinți tu, în calitate de voluntar și Ambasador pentru speakeri, ţara ta, orașul Brașov în care se ţine Forumul Orașelor Verzi, care este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu. Ai posibilitatea să ajuți la organizarea evenimentului, și în același timp, să îți faci prieteni noi din tot județul Brașov.

@medeea_boamfa: A fost altceva din punct de vedere a amplitudinii evenimentului și organizării lui. Am întâlnit oameni deschiși, comunicativi, și am trăit experiențe care îmi vor folosi în viitor.

@monica13andreea: Sincer, a fost o experiență puțin obositoare din cauza lipsei de voluntari. Și că am fost pusă în taskuri pe care sincer, nu prea aş fi vrut să le fac. Dar, până la urmă, a fost foarte ok și cu taskurile acelea.

2. Care consideri că a fost cea mai interesantă parte din cadrul evenimentului?

@timix21: În cadrul evenimentului am cunoscut foarte mulți invitați europeni, și nu numai. Activistul Jerome Foster ll este cel mai tânăr consilier de mediu de la Casa Albă, având doar 20 de ani. El ne-a prezentat activitățile sale în cadrul cărora a inițiat multe proteste alături de Greta Thunberg, precum și viziunea lui asupra viitoarei generații, care este preocupată de schimbarea civilizației. Consider că Jerome este un exemplu pentru generația Z, precum și o sursă de inspirație pentru a lucra împreună, formând un viitor verde și sănătos!

@cosmin_tanasa1: Cea mai interesantă parte din cadrul Forumului, este faptul că am putut să am grijă de un invitat din Ucraina, cu care am vorbit în rusă despre situația războiului din 24 februarie,  până în prezent. În același timp, mi-a mai plăcut să îi plimb prin oraș pe invitați și speakeri, și să le vorbesc despre Brașov.

@medeea_boamfa: Colaborarea cu ceilalți voluntari și implicarea noastră în activitățile care au decurs de-a lungul evenimentului.

@monica13andreea: Conferința, deși nu am apucat să văd foarte mult din ea.

3. Care a fost motivul din spate pentru participarea în cadrul FOV?

@timix21: Trebuie să recunosc, că motivul a fost destul de personal. De fiecare dată când particip la un eveniment, îmi pun întrebarea ,,de ce". De această dată, am dorit, în primul rând, să cunosc mai multe despre orașul meu în mod direct, de la domnul primar Allen Coliban, și să creez o legătură strânsă cu dumnealui, pentru integrarea în proiectele viitoare.

@cosmin_tanasa1: Anul trecut am participat la prima ediție a Forumului Orașelor Verzi, mi-a plăcut super mult ideea evenimentului, ce se discuta și faptul că vreau sa fac și eu parte din această ,, schimbare" în bine a mediului înconjurător, pentru generația mea și pentru următoarele.

@medeea_boamfa: Dorința de a mă implica cat mai mult în dezvoltarea comunității.

@monica13andreea: Ideea din spate rezonează foarte mult cu tot ce încerc eu să aduc în viața mea,  pe partea de recycling și toate problemele aduse în discuție sunt foarte importante, așadar nu am putut să nu dau o mână de ajutor. =)

4. Ce lucru nou și captivant ai învățat din cadrul întregii acțiuni?

@timix21: Cel mai semnificativ lucru pe care l-am înțeles, din cadrul conferinței întărind și ediția de anul trecut, este faptul că schimbarea începe de la noi, de la fiecare cetățean. Iar tinerii nu au idee ce valoare mare au pentru viitor, căci lor le aparține viitorul, prin schimbarea împreună.

@cosmin_tanasa1: Am învățat cum fiecare om în parte poate contribui la salvarea planetei, fiecare ajutând cum poate el: ,, Puţin cu puțin se face mult."

@medeea_boamfa: Faptul că am avut posibilitatea să contactez și îndrum o personalitate din mediul politic, acțiune prin care am primit sprijin din partea echipei și persoanelor cu experiență.

@monica13andreea: Pe lângă tot ce am învățat despre lucrul în echipă, am mai învățat și cum funcționează selectarea deșeurilor și cum sunt reciclate. :)

5. De ce ai recomanda și altor voluntari dedicați să participe în cadrul FOV?

@timix21: Încurajez adolescenții să se implice în comunitatea orașului și nu numai, deoarece în acest fel se cunosc și se descoperă pe ei înșiși, de asemenea, învață să lucreze împreună cu alți oameni,  prin munca in echipa. Am avut o întâmplare destul de neașteptată ieri, când Roland Schatz, CEO Fundația UNGSIl, m-a întrebat de ce numărul tinerilor este atât de scăzut în voluntariat, în această parte a Europei. Surprinsă de întrebarea realistă, nu am știut ce să răspund, însă consider că în mass-media, și nu numai, trebuie pusă mai multă presiune.

@cosmin_tanasa1: Din funcția de voluntar ai oportunitatea de a participa la conferința, de a cunoaște oameni noi din diferite tari, cât și alţi voluntari cu care poți schimba tot felul de idei. Dacă vor și alţi voluntari să se implice în viitorul României, le recomand să se înscrie voluntari la FOV, acesta este doar un început.

@medeea_boamfa: Voluntariatul este un altfel de mod prin care îți poți petrece timpul liber. Nu numai că stai cu persoane sociabile și gata să-și mărească grupul de prieteni, dar primești aceeași afecțiune și din partea coordonatorilor principali. Pentru mine voluntariatul este ca un fel de familie, iar voluntarii din FOV mi-au oferit ca și în alte evenimente senzația de acasă.

@monica13andreea: Pentru că e un mediu foarte fain, din care ai și foarte multe lucruri de învățat.

 👕Voluntarii noştri pasionaţi, au participat atât la întâlniri în aer liber, cât şi la evenimente din cadrul Forumului, precum organizarea conferinţei de la Teatrul Sică Alexandrescu, ajutarea organizatorilor din Primărie şi a ONG-urilor în cadrul activităţilor, pe parcursul celor şapte zile şi în organizarea minunatei Parade a Bicicletelor. Astfel, voluntarii au putut împrăştia pe străzile Braşovului, prin intermediul efortului şi dedicării de care au dat dovadă, ideile de oraş prieten cu mediul şi de trai sustenabil.

📗 Pentru a concluziona întreg evenimentul, putem afirma faptul că FOV a însemnat aducerea educaţiei, grijei faţă de mediu şi mişcării, în vieţile Braşovenilor!

 

Comentarii