#63 by Ivanof Isabella Andreea at 2022-11-21 15:29:52 (2 ani în urmă)
Ivanof Isabella Andreea

Clasa: Moderator

Având în vedere faptul că în articolul precedent, cel cu privire la seria animată Avatar Aang, ne-am întors la origini, cred că pentru a avea o oarecare continuitate în acest sens, am putea să ne întoarcem la unul dintre filmele care mie mi-a influențat strașnic copilăria, și anume ,,Divergent”. Vreau să spun din start faptul că nu voi vorbi despre toată trilogia, având în vedere faptul că niciodată nu am avut tăria de caracter de a viziona de la cap la coadă al treilea film din serie. Aș minți spunând că această serie este una bună, povestea este extrem de subțire și al naibii de clișeică, dar în jurul vârstei fatidice de zece ani, când tot ce știam erau filmele cu Rocky la care mă uitam cu tata, și toate filmele cu Jackie Chan și Jason Statham de pe PRO TV, ideea din spatele ecranizării mi s-a părut una revoluționară de-a dreptul. 

Pe scurt, ne aflăm într-o lume post-apocaliptică, în care lumea este divizată în cinci facțiuni, reprezentate de cinci virtuți, în urma parcurgerii unui test: 

• ABNEGAȚIA reprezintă facțiunea celor care resping ideea de individualitate. Aceștia trăiesc în numele comunității, ajutându-i pe toți cei din jurul lor, ajungând să uite de existența propriul sine. Având în vedere faptul că ei își sacrifică plăcerile proprii, înspre a-i ajuta pe cei din jur, aceștia se află la conducerea întregului sistem de facțiuni.
  • NEÎNFRICAȚII alcătuiesc facțiunea celor curajoși, fiind apărătorii întregului sistem, în posibila apariție a vreunui atacator. Adesea sunt considerați ca fiind nebuni, din cauza acțiunilor neobișnuite prin care se distrează.
  • ERUDIȚII simbolizează facțiunea inteligenței, aceștia cunosc totul despre toate, capacitatea lor de memorare și înțelegere este uimitoare. În film, aceștia reprezintă de asemenea și mărul discordiei dintre facțiuni, dorind să ia conducerea din mâinile Abnegației.
  • PRIETENIA reprezintă facțiunea oamenilor mereu fericiți și veseli, care se înțeleg bine cu toți cei din jurul lor. Aceștia au rolul de a cultiva hrana pentru celelalte persoane care alcătuiesc societatea.
  • CANDOAREA este facțiunea celor care spun mereu adevărul gol-goluț. Sunt considerați oameni fără filtru, care spun tot ceea ce gândesc. De asemenea, aceștia au rolul de judecător, în cadrul sistemului de facțiuni
  • Ultimii și cu siguranță cei din urmă, cei fără facțiune reprezintă clasa socială cea mai de jos, fiind asemănătoare cu oamenii străzii din realitatea noastră. Practic, cei care nu reușesc să facă față probelor care le sunt impuse de facțiunile alese, ajung să se alăture celor fără facțiune și să trăiască în mizerie.

Acum că am prezentat puțin din felul în care funcționează întreaga societate a filmului, să intrăm și în acțiunea acestuia. Tris, o fată care a ajuns la vârsta testării, pentru a-și alege facțiunea la care dorește să adere, se află într-o introspecție fără de răspuns. Nu știe care ar trebui să fie facțiunea pe care să o aleagă. Evident, în timpul testului află faptul că ea reprezintă un caz foarte rar, de DIVERGENȚĂ, în care ea se poate integra în toate facțiunile. De aici, avem parte de încercările lui Tris, care trebuie să supraviețuiască probelor impuse de facțiunea aleasă.

Am prezentat principiul pe care se bazează filmul, cred că acum este rândul să vorbim despre actele de voluntariat din acesta. Pe de o parte, avem tabăra ABNEGAȚIEI, care își sacrifică nevoile sinelui, spre a-i ajuta pe cei din jurul lor. Hrana pe care o au îl plus o dau celor fără facțiune, îmbrăcămintea lor este modestă, mâncarea lor este una bazată pe plante. Per total, am putea spune că este chiar o practică extremă a voluntariatului, ajutându-i pe cei din jurul lor și uitând de propria lor persoană. Pe de altă parte, regăsim o mulțime de momente în care prietenii și familia lui Tris o ajută pe aceasta: atunci când Christina sare împreună cu Tris din tren, când Four o salvează pe Tris din a fi aruncată în groapă, când părinții acesteia își sacrifică viețile pentru a o salva etc.

Concluzionând, avem un film cu o idee interesantă, dar prezentată într-o manieră care lasă de dorit. Mereu m-am întrebat cum ar fi să trăim într-o astfel de lume și în ce facțiune aș fi. Presupun că nu vom afla niciodată, dar cine știe? Seara în vis orice este posibil.

În final, ca de obicei, vă las citatul meu preferat din film:

Eu cred în actele ordinare de tărie, în curajul care îl face pe o persoană să se ridice în ajutorul alteia. 

Ultima editare 21/11/2022 20:08

Topic blocat